Sunday, December 21, 2008

"Dan ajarilah anak-anakmu berenang..."Nabi s.a.w.


19-disember-2008
lutfi call. ajak qiam. aku serba salah. dia tambah, esok ada rehlah. tak jadik kat starhill. tukar ke Gunung Pulai.
aku tak kesah tentang rehlah. aku kisah tentang 'qiam'. pernah ke selama ni kalau kata ada qiam kat surau an-nur, kite sume tak pergi cc? pernah ke?? tak kan? tautakpe. sebab tu aku macam malas nak join. nak pergi surau kena naik kete. aku dahla takde kete tambah takde lesen. naktaknak memang kena ikut diorang. walaupun sangat gembira main cs ngan kengkawan lama, tapi, baik duduk rumah. abeskan drama korea n jepun yang tak abes-abes. Mengulang ke...kalau aku baik.huhu.

cc. sejak aku ada kat rumah nii selama seminggu, dah 2kali pergi cc kat taman u. setengah jam dari rumah. aku, pergi diambil, balik dihantar. manis tak?huhu. diorang cakap nak kumpul batch9 yang banin. aku tak kisah. kalau orang cakap main bola boleh rapatkan ukhuwwah, men cs pun boleh juga bagiku.

20-disember-2008
surau annur
bangun. ambil wudu'. azan dah dilaungkan. see? kitorang tak bangun qiam kan? balik cc pukul 130a.m. cane nak qiam? borak2 lagi kat suaru tuu sampai nak pukul3 lagi... lepas solat, sambung tidur. alangkah tak bagusny kami...

pukul 8, naqib kami abg Umayr datang bersama our super senior kat smihjb. kami akan pergi ke Gunung Pulai. Mandi air terjuuuuuuuuun!!!huyeyy. heheh. 4kereta. 15 orang semuanya. lebih dari 3, banyaklah tuu... dan sekarang ni, ummi suruh kemas rumah. aku letak gambar je lah. dari tadi 'jap..jap...jap...' ummi pun macam nak marah.huhu.ok
asyraf aminuddin. aku ngan anas naik kete dia. kami bertiga.
abg umayr aka yeop tengah pam tayar. kami menunggu giliran. 250tayar depan.220 tayar blkg.
tayar abg umayr meletup. acap yang perasan

baru sampai. waterfall. Niagara nii.haha.

usrah tak rasmi pun ada makan2 lah... nampak aku pegang kerepek wanr kuning tu. salmanMH yang bawak. diorang main 'buaya makn kerepek'. baling patu makn. basyir la yang selalu lompat keluar dari air, patu...'ngap!!!'. hua hua. tapi, last2 kena sound ngan salmanMH kot. mane leh main baling-baling makanan. aku ketawa je lah. hehe.
balik. madlong ngan ghazi.
kena gigit pacat. first time ni. dari dulu ingat, pacat tak suka darah aku. Luqman cakap dah habis spm ni, kita kena fikir macam-macam. kalau nyamuk tu pergi kat orang lain, tak pergi kat kita pun kena fikir juga sebab apa. mungkin kita ada buat apa-apa yang menyebabkan nyamuk tu taknak kat kita tapi nak kat orang lain. macam pacat ni, aku tatau. but, at least... i felt happy. darah aku boleh dihisap. aku biar diar hisap lama-lama. sampai perut dia buncit. sampai dia puas. last2 aku kena pendarahan serius kat kaki. habis baju aku jadi mangsa. aku guna untuk lap darah. anyway, alhamdulillah. gembira bercampur syukur. thanks pacat. nama pacat ni, aku tak kasi. sebab aku taknak jumpa dia lagi.heheh:P

ok. ni sesi muhasabah dan taaruf. walaupun lewat, tapi... tetap bermakna. lagipun kami dah kenal diorang ni. cuma tatau diorang study atau kerja ap je... yang paling gempak, madlong. tinggi dia yang official 198cm. tapi tu 2taun lepas. sekarang ni, nurse dah malas nak ukur tinggi dia. mak dia pun dah tak sampai.huhu.

ok. gtg.ws

*jap2, ape kaitannya cerita ni dengan title? hmm... adalah sikit2. tapi kena fikirlah...heheh.ok.

2 k0t0rans:

kina said...

syok erk dapat join usrah yang sporting2 mcm nih...

nik uqbah said...

to kina: ya, alhamdulillah... moga ada keberkatan dalamnya.

-----------------------------------

to all readers:
maaf. semoga ALLAH memaafkan dosa saya dan semua.

""Dan ajarilah anak-anakmu berenang..."Nabi s.a.w."

ini adalah kata-kata Umar r.a. dan bukannya Rasulullah s.a.w.

penuhnya begini,

Berkata Umar bin Al-Khattab r.a:

“Ajarkanlah anak-anak kamu bermain panah, berenang, dan suruh mereka berlatih lompat ke atas kuda.”

sedangkan, sabda Rasulullah s.a.w pula,

diriwayatkan oleh An-Nasa’i dan At-Termidzi bermaksud,

“Berlatih memanah dan menunggang, dan jika kamu pandai memanah lebih aku sukai daripada kamu menunggang.”


harap maklum.